Sporthorgászat

Minden ami hal :)


                                   Faddi fokhagymás csuka 



Hozzávalók:1 kg csuka

10 dkg füstölt szalonna

2 gerezd fokhagyma

egy fej közepes nagyságú vöröshagyma

1 tojás

bors

erős törött paprika ízlés szerint.



A szalonnát apróra vágva kisütjük, a tepertőjét kiszedjük és félrerakjuk. (A csipetke tetejére rakjuk) A szalonnazsíron megpirítjuk a karikára vágott vöröshagymát, majd amikor szalmasárga, egy késhegynyi erős törött paprikát keverünk hozzá, melyet azonnal felengedünk egy pohár vízzel. Az előzőleg megtisztított és feldarabolt csukát, amelyet megsóztunk, zúzott fokhagymával bekenünk és kb. 20 percen keresztül rázogatva, mindig zsírjára sütve (szükség szerint időnként felöntve) pirítjuk. 20 perc után 4 dl vízzel felengedjük és forralásig hevítjük. Egy tojásból víz hozzáadása nélkül tésztát gyúrunk és csipetkét szaggatunk, melyet a forrásban lévő halhoz adunk. Ezt további 15 percig lassú tűzön főzzük, míg a tészta megfő és besűrűsödik a lé. A tészta hozzáadása után törött borssal ízesítjük.

        



      Sajtban sült hal egyszerűen       

Hozzávalók:1 kg tengeri hekkfilé (mirelit)

30 dkg trappista sajt

1 db főzőtejszín

halak fűszersó

bors

vaj

citromlé

petrezselyemzöld



A kiolvasztott, nagyobb halfiléket tenyérnyi darabokra vágom, fűszersóval bedörzsölöm, és kivajazott jénai tálba teszem. A sajtot lereszelem, és annyi tejszínnel összekeverem, hogy sűrű masszát kapjak. Kicsit sózom, borsozom. A sajtos masszát szépen eloszlatom a halszeleteken, és előmelegített, közepesen forró sütőben - úgy 170 fokon - sütöm, amíg a sajt megolvad rajta, és a teteje szép színt kap. A sütőből kivéve petrezselyemzölddel díszítem, és párolt rizzsel, salátával tálalom. Aki szereti, citromlével ízesítheti.


              


                                        Hal baconnal  


Hozzávalók:

halszeletek (lehet fagyasztott halból, de lazaccal is finom)

bacon

citromlé

vajdarab

bors



A halszeleteket meglocsolom citrommal, és hagyom kicsit állni. Közben a tepsi alját kibélelem szalonna szeletekkel. A halszeletekről lecsepegtetem citromlevet, sózom, borsozom (óvatosan a sóval, mert a bacon is sós), és a szalonnára fektetem őket. Kevés vajat a tetejére morzsolok, a tetejére visszahajtom a szalonnát, ha túl hosszú, és a hal tetejét is beberítom baconnal. Addig sütöm, míg a szalonna szépen rápirul.

                


                                            Olajos hal


Hozzávalók:

25 dkg apró hal

2 dl olaj

néhány szem bors

2 babérlevél


A kis halakat megtisztítjuk, egy kissé megsózzuk és egy órát állni hagyjuk, majd egy tiszta tálra kitesszük, hogy a leve lecsurogjon. Azután a kis üvegekbe rakjuk úgy, hogy az üveg aljára néhány szem borsot, 1 babérlevelet, 1 kiskanál olajat teszünk. Ezután szorosan berakjuk a halakat amíg az üveg félig lesz és ekkor 2 kiskanál olajat és néhány szem borsot teszünk rá. Folytatjuk tovább a halakat berakni majd ismét 3 kiskanál olaj, néhány szem bors és egy babérlevél következik. Az üvegeket ne töltsük meg egészen, nehogy a hosszas gőzölés alatt az olaj kifollyon. Az üveget tiszta vászondarabbal szorosan lekötjük és 6 óra hosszat lassan gőzöljük.


             




                   Grillezett lazac burgonyasalátával


Hozzávalók: 4 szelet lazac

3/4 teáskanál só

1 evőkanál olaj

citromszeletek

kapor


Először elkészítjük a salátát. Pucold meg és szeleteld fel a burgonyát és a retket. Tedd a burgonyát, a retket és a kaprit egy tálba. Burgonyasaláta hozzávalók: 800 g főtt burgonya lehűtve, 1 csomó retek, 2 evőkanál kapribogyó, 1 evőkanál petrezselyem, kapor vagy metélőhagyma, 1 evőkanál citromlé, só, 1 evőkanál víz, 2 evőkanál olaj Vágd finomra a zöld fűszereket. Keverd össze a citromlevet a vizet és az olajat. Öntsd a burgonyára és hagyd állni 30 percig. Tisztítsd meg a halszeletek, szórd meg sóval és kend be olajjal. Hagyd állni kb 10-15 percet. Grillezd a szeleteket mindkét oldalán 4-5 percig, majd tálald a burgonyasalátával. Díszítsd a lazacszeleteket citromkarikával!


                 



                                         Bajai halászlé


Hozzávalók (négy főre számolva):

2 kg ponty

15 dkg hagyma

3 evőkanál házipaprika

2 dkg só

10 dkg paradicsom

5 dkg zöldpaprika (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó)

2-3 cseresznyepaprika

4 adag gyufatészta


A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 2,4 liter (maximum 3) vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el. Az átlagos bajai halászlevet 1,2-1,5 liter vízből/1 kg hal és literenként egy evőkanál őrölt paprikából készítik. Fejenként fél kg halat számoljunk!


       



                                       Szegedi halászlé


Hozzávalók:

harcsa

kecsege

ponty

tok

vöröshagyma

paprika


Többféle halat: harcsát, kecsegét, pontyot, tokot kell választani, megtisztítani, megmosni, s azután fölbontani (a fölbontásnál vigyázzunk, hogy az epehólyag el ne fakadjon). Ha nem rendelkezünk mind a négy féle hallal, elég három, sőt kétféle is: de lehet harcsából, vagy pontyból magából is ízletes paprikást főzni. Bográcsba vagy lábasba öntsünk 1-2 ujjnyi sós vizet, tegyük rá a darabokra vágott halat azon véresen, de a bográcsot ne rakjuk tele, a forrásra legalább két ujjnyi helyet hagyjunk, öntsünk rá vizet halszínig és tegyük a tűzre. Ha főlés közben kezd habzani, megfelelő mennyiségű karikákra vágott vöröshagymát szórunk tetejére, a habra rakjuk kanalanként a paprikát és ide-oda rázogatással akadályozzuk meg az odaégéstől. Forrás közben meg kell ízlelni és ha szükséges utánasózni, paprikázni; soha se kell föltevéskor annyi sót, paprikát beletenni, hogy az elég legyen, mert akkor igen könnyen elfűszerezhetjük. A régi tiszai halászlérecepteket megfigyelve észrevehető, hogy hajdanán nem passzírozták át a levet, hanem a dunai módhoz hasonlóan készítették.



                    






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 5
Heti: 23
Havi: 92
Össz.: 38 515

Látogatottság növelés
Oldal: Halas ételek
Sporthorgászat - © 2008 - 2024 - sport-horgaszat.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »